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CONSULTING SERVICES FOR  

FARMLAND PROTECTION PROJECT REVIEW – EASTERN REGION 
 

QUESTIONS AND ANSWERS 
 
 
1. Q:  Regarding “Scope of Services” Task 6, how many work group meetings 

do you anticipate per year?  How long does a work group meeting typically 
last? 
 
A:  The number of work group meetings varies from year to year, but typically 
a meeting occurs every 2 to 3 months throughout the year; each meeting 
typically lasts 3 hours. 
 

2. Q:  For work group meetings, is there a preference for the contractor’s 
personal attendance versus teleconferences or participation by 
speakerphone? 
 
A:  The contractor’s participation is expected for each work group meeting.  It 
is acceptable for the contractor to participate in most of these meetings via 
speakerphone. 

 
3. Q:  For purposes of establishing travel status per the OSC Travel Manual, 

where is the “official station” for this project?  Or, can a consultant choose 
some other official station for this project? 
 
A:  The contractor’s “official station” location will be wherever that contractor’s 
office is located. 
 

4. Q:  Regarding “Scope of Services” Task 5, is there a preference for having in-
person meetings over teleconferences?  The note emphasizes the possibility 
of extensive travel, but if that is so are teleconferences truly a viable option? 
 
A:  Meetings with local project managers are typically conducted via 
telephone.  If deemed necessary, some meetings may be conducted via 
teleconference with the Department’s Program Manager and local project 
manager.  Occasionally, a personal meeting (whether or not such meeting 
may involve the Department’s Program Manager) may be necessary with the 
local project manager to address certain issues associated with a particular 
project. 

 

1 of 3 



5. Q:  In addition to the review of project matters listed in the Request For 
Proposals, will it be necessary for the consultant to conduct personal site 
visits to each of the parcels of land anticipated to be conserved? 
 
A:  It is very unlikely that a site visit to a particular farm involving the 
contractor would be deemed necessary. 

 
6. Q:  Do all or most awardees have sufficient training and capacity to bring a 

FPIG project to completion?  Is the contractor expected to assist them with 
training in document drafting, how to do a baseline documentation report, 
additional fundraising, etc.? 
 
A:  Most, but not all, local project managers (who may or may not be 
employed by or otherwise directly associated with the FPIG awardee) have 
the necessary training, experience, or capability to complete the required 
tasks associated with each FPIG contract.  However, as needed and as 
directed by the Department Program Manager, the contractor will provide 
sample documents to local project managers to help expedite the completion 
of the required tasks associated with each FPIG contract.  The contractor 
shall not provide any training or other technical assistance to any local project 
manager. 
 

7. Q:  Are the Department’s written requirements clear and complete as far as 
the program’s expectations for site plans, conservation easements, and 
project file contents?  Are some program policies and standards still being 
decided? 
 
A:  The Department has prepared some written guidance materials now 
available on the Department’s web site and more guidance documents will be 
forthcoming over the duration of this consulting contract.  The intent of all 
such written guidance is to provide clear written assistance regarding the 
completion of certain tasks and procedural steps in the overall process of 
completing a Purchase of Development Rights conservation easement 
transaction associated with each FPIG contract. 

 
8. Q:  New York State contract standard clause #10 states that a contractor shall 

keep records for at least the year served and another six years thereafter.  
Does this mean that the contractor is expected to archive all the FPIG 
awardees’ project file contents for the additional six years? 
 
A:  The contractor is only expected to keep records pertaining to the actual 
hours worked and travel expenses incurred according to the timeframes 
specified in Appendix A.  The contractor will not retain any documents 
associated with the individual FPIG projects.  All project materials are to be 
sent to the Department Program Manager for archiving. 
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9. Q:  After a contract is awarded, does the state pay the contractor on an 
invoice based on the number of actual hours the contractor works for a given 
month, not-to-exceed the contract price in one year?  Or does the state pay 
the contractor on an invoice that is essentially 1/12th of the hours originally 
estimated in the Price Offer Proposal Form, Attachment 3 (and resulting 
contract) each month? 
 
A:  The Department will pay the contractor for  the actual hours worked for a 
given month, not to exceed the contract price in one year upon submission of 
the required documentation and a Standard Voucher on a monthly basis as 
stipulated on page 7 of the RFP and pages 1-2 of Appendix D (attachment 2 
to the Request For Proposals).   

 
10. Q:  The bidding process would be fairer if the Department estimated the 

number of hours (as well as the extent of travel) that it anticipated would be 
necessary for a competent consultant to do the necessary work and let us 
know.  Will the Department provide such estimations? 
 
A:  No, because the estimations in one’s application are an indication of the 
applicant’s knowledge and experience with the activities outlined in the scope 
of services as well as the subject matter associated with the documents 
required in each project file that will be reviewed by the contractor. 
 

11. Q:  On the Price Offer Proposal Form the travel status is based on hours and 
the composite rate.  When calculating the composite rate, should we take into 
account mileage and accommodations per the OSC’s travel manual, or does 
the state reimburse mileage and accommodations separately from the 
Proposal? 
 
A:  As stated on the Price Offer Proposal Form, travel expenses are not to be 
included in the bidder’s hourly rate.  These costs will be reimbursed 
separately.   
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